Eke Simons

Profiel Eke Simons

Soliste

Pianiste Eke Simons (1981) treedt als soliste op door heel Nederland, ondermeer in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam, Vredenburg te Utrecht, de Nieuwe Kerk en Anton Philipszaal te Den Haag en tijdens het Grachtenfestval te Amsterdam. Zij is ook regelmatig te gast in Zweden. Eke was als soliste met orkest te horen in Mozart’s pianoconcert KV 491 in c. Zij maakte haar solodebuut op de radio met de Sonate I.X.1905 van Leoš Janáček in 2006. Met haar interpretatie van “Chapters” van Antal Sporck won zij de Sporck Vertolkersprijs 2010. In 2013 nam Eke haar debuut-CD op met werken van Schumann, Liszt, Wiklander en Janáček.

Kamermusicus

Als kamermusicus treedt Eke o.a. op met meestercellist Harro Ruijsenaars. Ook werkte zij samen met de toonaangevende slagwerker Colin Currie, de Zweedse pianist Dag Achatz en grotere ensembles als het New European Ensemble. In Nederland speelt ze op belangrijke podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Vredenburg (Utrecht), en het Muziekcentrum (Enschede). In Zweden was zij te horen in belangrijke zalen als Konserthuset (Gothenburg) en Musikaliska (Stockholm). Concertreizen brachten haar verder naar Duitsland, Belgie, Engeland, Ierland en Spanje. Haar concerten zijn regelmatig uitgezonden op o.a. Radio 4 en NPS.

Liedbegeleiding

Eke heeft een sterke voorliefde voor de liedkunst. Zij specialiseerde zich bij Han-Louis Meijer als onderdeel van haar Master examen in Den Haag. Eke vormt liedduo’s met Quirijn de Lang (bariton) en Carina Vinke (alt). Met Carina Vinke studeerde zij een jaar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel om zich nog verder te verdiepen in liedbegeleiding. Zij treden samen op in verschillende zalen en op festivals in België, Zweden en Nederland, zoals in 2011 in de AAA-serie van het Concertgebouw te Amsterdam. Eke ontving talloze masterclasses van belangrijke liedbegeleiders als Julius Drake en Rudolf Jansen en zangers als Christian Gerhaher, Nathalie Stutzmann en Udo Reinemann. 
Eke is als muzikale coach voor BN-ers verbonden aan het televisieprogamma “De Tiende van Tijl”.

Nieuwe muziek

Eke heeft zich ontplooid tot een fanatiek en gepassioneerd vertolkster van composities uit de laat 20ste en 21ste eeuw. Eke speelde het werk “Parallel Lines” voor piano en percussie van Joe Duddell met de befaamde slagwerker Colin Currie. In november 2008 verzorgde Eke een solo recital in het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam, waarvoor componisten Antal Sporck, Do-Won Yu en Jasna Veličković nieuw werk speciaal voor Eke schreven. Met haar interpretatie van “Chapters” van Antal Sporck won zij de Sporck Vertolkersprijs 2010. In 2013 maakte zij een eerste opname van de pianosonate van de Zweedse componist Kurt Wiklander (*1950).

Opleiding

Eke Simons voltooide in 2007 haar Master Solo Piano cum laude aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze studeerde bij Geoffrey Douglas Madge, David Kuijken en Han-Louis Meijer. Tevens ontving zij masterclasses van o.a. Pascal Devoyon, Stefan Vladar en Steve Reich.