Eke Simons

Solo

Pianiste Eke Simons treedt op als soliste en als kamermusicus in Europa. Zij gaf solorecitals in Vredenburg te Utrecht, het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam, tijdens het Grachtenfestival en een jaarlijks toernee in Zweden. Als kamermusicus was Eke o.a. te horen in Konserthuset (Gothenburg), Musikaliska (Stockholm), Theater Carré (Amsterdam) en Concertgebouw (Amsterdam) en tijdens festivals als Gaudeamus Muziekweek, November Music en Wonderfeel.

Haar concerten worden regelmatig uitgezonden op radio en televisie en komend seizoen treedt zij op in Italië, Duitsland, Zweden, Cyprus en Engeland. In 2013 nam Eke haar solo debuut-CD op met werken van Schumann, Liszt, Wiklander en Janáček, die zeer lovend werd ontvangen in de media. In september 2018 kwam haar tweede CD uit met werken die zijn geschreven voor haar en slagwerker Konstantyn Napolov door o.a. Jan-Peter de Graaff, Moritz Eggert en Yannis Kyriakides. 

Als kamermusicus treedt Eke o.a. op met meestercellist Harro Ruijsenaars, bariton Quirijn de Lang, en het JEU pianotrio Amsterdam met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ook trad zij op in een duo met de Zweedse pianist Dag Achatz en met de toonaangevende slagwerker Colin Currie. Daarnaast speelde zij met grotere ensembles als het New European Ensemble en het Nederlands Kamerkoor.
Met haar interpretatie van “Chapters” van Antal Sporck won zij de Sporck Vertolkersprijs 2010 voor de beste uitvoering. In samenwerking met beeldend kunstenaar Bart ten Bruggencate treedt Eke op met het project “Muziek in Beeld”, waarbij tijdens het pianorecital schilderijen te zien zijn die geïnspireerd zijn op de muziek. Voor het televisieprogramma ¨De Tiende van Tijl¨ coachte Eke Simons een seizoen lang BN-ers die aan het programma deelnamen, zoals Ellen ten Damme, Lieke van Lexmond en Sara Kroos.

Eke voltooide haar Master Solo Piano cum laude aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in 2007 bij Geoffrey Madge en David Kuyken en specialiseerde zich aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in liedbegeleiding. Zij werkte met de gerenommeerde Zweedse pianist Ingemar Hedvall aan solorepertoire en volgde talloze masterclasses bij internationaal bekende musici.

“Een volle bak luistert geïnteresseerd naar het voortreffelijke pianospel van Eke Simons….Met gespreide handen, soepel in de polsen, sterke fraai bewegelijke vingers baant Eke Simons zich een weg door dit prachtige werk. Alle bovengenoemde technieken [ongekende virtuositeit…fikse sprongen, octaven, dubbelgrepen en akkoordenpassage’s] beheerst Simons volledig en Schumanns muzikale ideeën [Fantasie in C]  weet zij over te dragen” (Leidsch Dagblad, 21/01/2011)

Audiosamples